Teraszépítés télen-nyáron? Lehetséges? Mik a feltételek?

A fával való munkának a nagy előnye, hogy nem évszak függő. A munkát csak az eső vagy a hóesés tudja befolyásolni.


Ha a terasz beton talpazatát engedi az időjárás betonozni, akkor a teraszt bármikor rá lehet építeni. Ezen fateraszoknak a nagy előnye még, hogy jól variálhatók, könnyűek és élő hatást adnak.

Fa terasz anyaga

Nagyon sokféle faanyagból lehet ezeket a fateraszokat építeni, a leg elterjedtebb fafajták a lucc és az erdei fenyő a felső burkolt meg vörösfenyő. Ezen fafajták könnyen megmunkálhatók és ár-érték arányban is jók.

Fedett vagy fedetlen terasz?

A terasz faanyagát nagyban befolyásolja, hogy fedett vagy fedetlen teraszról beszélünk. A fedett teraszokat padlózatát kevésbé érik a környezeti hatások így kevesebbet kell a felületkezelésükre fordítani. A fedetlen teraszokat viszont jól le kell kezelni mert az időjárás (eső, hó, uv sugárzás) sokk kárt tud bennük tenni! Egy fedetlen fateraszt 3-4 évente kezelni kell, míg egy fedett fateraszt elég 5-7 évente.

A fedett fateraszokat több féle képpen lehet fedni, lehet polikarbonáttal fedni ami átengedi a fényt és nem veszi el a házból (ha előtte van a terasz) a természetes fényt. Lehet zsindellyel, cseréppel, bádoggal fedni, ami ugyan beárnyékol de megvéd a nyári nagy melegtől. Viszont lehet a polikarbonátot keverni a többi fedéssel és akkor kapunk egy köztes megoldást ami árnyékol is és a ház ablakainál beengedi a fényt.